تعریف اعتبارات اسنادی و انواع اعتبار اسنادی

اعتبارات اسنادی

اعتبارات اسنادی چیست و انواع آنها

 

در دنیای امروز، کشورها برای تولید و مصرف، نیاز به کالاهای یکدیگر دارند. هیچ کشوری بی نیاز ار تولیدات دیگر کشورها نیست و رشد و توسعه آن بدون تامین این نیازمندی ها میسر نخواهد بود. لذا برای ورود کالا از کشورهای دیگر دولت ها باید برنامه ریزی مناسبی را که هماهنگ با رشد و توسعه کشور خویش می باشد، ارائه دهند. در این راستا سعی می شود که مواد و کالای وارده بتواند نیازهای اصلی و بنیادی کشور را مرتفع نموده و دانش و کارایی تولیدکنندگان داخلی را در بلند مدت افزایش دهد.

خرید کالا از کشورهای دیگر دارای مخاطره بیشتر و پیچیده تر از خطرات خرید کالا از داخل کشور می باشد، چون سفارش خرید کالا از کشورهای دیگر معمولا بدون مذاکرات حضوری و به صورت مکاتبه انجام می گیرد. خریدهای خارجی به این علت اهمیت بیشتری پیدا می کند که خریدار در موقعیتی نیست تا بتواند وضعیت و اعتبار فروشنده در کشور دیگر را به آسانی فروشندگان داخلی مورد ارزیابی و شناسایی قرار داده و در صورت عدم اجرای تعهدات توسط فروشنده، اقدامات قانونی را به عمل آورد. زیرا اقدامات علیه وی، فوق العاده دشوار و پر هزینه خواهد بود.

علاوه بر موارد ذکر شده، تغییرات شرایط کشور فروشنده کالا از قبیل مسائل مربوط به ارز و انتقال آن و قوانین صادرات کالا و مسائل مربوط به اوضاع سیاسی و اجتماعی و اقتصادی نیز ممکن است مشکلات دیگری را به وجود آورد.

به طور معمول، انتظاراتی را که یک خریدار در ازای خرید کالا از خارج از کشور دارد، عبارت است از حسن اجرای تعهدات، ماند بارگیری و ارسال به موقع و تحویل کالا طبق شرایط توافق شده، برای فروشنده نیز تضمین بازار جدید و وصول بهای کالای ارسالی از اهمیت خاصی برخوردار است. برای رسیدن به انتظارات مذکور و اجتناب از مشکلات و مخاطرات بازرگانی خارجی بانک ها خدمات مناسب و مطمئنی را برای تضمین انجام تعهدات طرفین ارائه می نمایند.

بانک ها با شبکه گشترده در سطح جهان به صورت شعبه و نمایندگی و کارگزاری به واردکنندگان کالا کمک کرده و با استفاده از روش های پرداخت بر اساس گشایش اعتبار اسنادی، بهای کالای خریداری شده را بنا به درخواست خریدار در ازای تحویل اسناد حمل کالای خریداری شده در اختیار بانک کارگزار فروشنده کالا قرار می دهند. چنین عملیاتی که بانک ها انجام می دهند، خدمات اعتباری گویند.

 

? تعریف اعتبارات اسنادی  (اسناد اعتباری)

? اعتبار اسنادی تعهد یک بانک برای پرداخت مبلغ معین به فروشنده کالا از طریق بانک کارگزار فروشنده است. مشروط بر اینکه فروشنده اسناد کامل مربوط به کالای مورد معامله را که حمل آن مورد تائید قرار گرفته در مهلت مقرر ارئه نماید.

 

? انواع اعتبارات اسنادی از نظر حدود اختیارات و تائید و تعهد

? اعتبار اسنادی برگشت پذیر

در این نوع اعتبار اسنادی، بانک گشایش کننده، اعتبار و یا خریدار کالا در هر زمان قبل از سررسید می توانند به طور یک جانبه و بدون اطلاع قبلی اعتبار را باطل و یا شرایط آن را تغییر دهند. به عبارت دیگر، این نوع اعتبار تابع نظرات خریدار می باشد و فروشنده در صورتی چنین اعتباری را قبول می نماید که کاملا به خریدار اعتماد داشته باشد.

? اعتبار اسنادی برگشت ناپذیر تائید نشده

برای رسیدن به انتظارات مذکور و اجتناب از مشکلات و مخاطرات بازرگانی خارجی بانک ها خدمات مناسب و مطمئنی را برای تضمین انجام تعهدات طرفین ارائه می نمایند.

در این نوع اعتبار اسنادی بانک گشایش کننده و خریدار حق تغییر شرایط و یا ابطال اعتبار را بدون موافقت فروشنده نداشته و بر اساس اعتبار اسنادی مذگور، یک رابطه بدهی بین بانک باز کننده اعتبار و بانک کارگزار فروشنده ایجاد می شود که به محض تحویل اسنادی کالای حمل شده، وجه آن طبق شرایط مندرج در اعتبار به فروشنده پرداخت می شود. بنابراین استفاده از این نوع اعتبار اسنادی از نظر فروشنده از اطمینان بیشتری برخوردار است.

 

این مقاله را حتما مطالعه کنید : وارانتی چیست ؟ و چه تفاووتی با گارانتی دارد .

 

?شروع عملیات خرید خارجی با اعتبارات اسنادی :

به منظور خرید کالا از خارج کشور، خریدار (واردکننده) از طریق مکاتبه با فروشنده خارجی و یا مراجعه به نماینده آن در داخل کشور مذاکرات لازم را به عمل می آورد، و در صورت توافق، فروشنده پیش فاکتور به خریدار ارسال می کند که در پیش فاکتور، تاریخ تحویل، تعداد، قیمت، نحوه پرداخت، بارگیری و محل تحویل کالای مورد معامله شده قید شده است.

? حسابداری اعتبارات اسنادی :

?با گشایش اعتبارات اسنادی توسط بانک شماره مخصوصی به اعتبار اسنادی تعلق می گیرد که خریدار در دفاتر خود حسابی با عنوان حساب اعتبار اسنادی با شماره مذکور افتتاح و عملیات حسابداری را به شرح زیر انجام می دهد:

? در ازای تمامی پرداخت ها به بانک (ودیعه، سپرده، کارمزدها، هزینه های تلفن و فاکس و هزینه های تاخیر) حساب اعتبارات اسنادی بدهکار می شود (معمولا بانک از حساب وارد کننده برداشت می نماید).

? در ازای استرداد وجوهی از قبیل ودیعه ثبت سفارش یا مازاد سپرده، حساب اعتبار اسنادی بستانکار می شود.

? در ازای پرداحت های نقدی یا طی چک توسط صاحب توسط صاحب موسسه بابت هزینه تلفن و فاکس، هزینه حمل و بمیه و هزینه های گمرک و … حساب اعتبار اسنادی بدهکار می شود.

? پس از تحویل کالا و اتمام عملیات اعتبار اسنادی، حساب موجودی کالا (خرید کالا) بدهکار شده و حساب اعتبار اسنادی بستانکار می شود و بدین ترتیب حساب مذکور بسته می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا